Hoofdstuk 1, Onderwerp 1
In uitvoering

Voor we aan de slag gaan…

Hoofdstuk Vooruitgang
0% Compleet

Met gezichtsverzorging bedoelen we het reinigen en verzorgen van de huid van het gezicht, de hals en het decolleté. Als schoonheidsspecialiste wil je hiermee twee doelen bereiken. Op de eerste plaats wil je de gezondheid en het normaal functioneren van de huid bevorderen. Op de tweede plaats wil je je klant een moment van ontspanning bieden. Een gezichtsverzorging heeft een ontspannende werking op zowel lichaam als geest. Het draagt bij aan het algemeen welbevinden van je klant.

Zorg voor de klant
Als de klant voor het eerst komt, moet je alle onderdelen van de behandeling goed uitleggen. Je legt voor iedere klant schone materialen klaar. Je bedekt de stoel met een schoon hoeslaken of met schone handdoeken. Bij binnenkomst in het salon zorg je ervoor dat je de klant vriendelijk ontvangt. Je neemt de jas aan en hangt deze weg. Voor een gezichtsbehandeling hoeft de klant zich niet volledig te ontkleden. Je laat haar de schoenen uittrekken en het decolleté ontbloten. Indien ze sieraden draagt, die zouden hinderen bij de behandeling, vraag je je klant of zij deze wil afdoen. Laat de klant plaatsnemen in de behandelstoel en dek haar voeten en decolleté af met een handdoek en daarna met een laken, dekbed of deken. Het haar dek je af met een haarnetje of een bandeau, maar zorg daarbij dat de haren zo veel mogelijk in model blijven. Je vraagt of de klant warm en comfortabel ligt. Zorg voor rustige achtergrondmuziek voor een ontspannen sfeer. Stel de behandelstoel op de juiste hoogte in, zodat je zelf een goede werkhouding kunt aannemen. Zo werk je prettiger en voorkom je lichamelijke klachten.

Handen wassen voor elke schoonheidsbehandeling

  • Verwijder ringen en andere sieraden (deze mag je niet dragen tijdens de behandeling).
  • Maak je handen nat onder de kraan en breng zeep aan.
  • Wrijf je handen tien seconden over elkaar, vergeet je vingertoppen, je polsen en het gebied tussen de vingers niet.
  • Spoel je handen goed af onder stromend water.
  • Droog je handen af met een wegwerphanddoekje en sluit daarmee ook de kraan.
  • Gooi het handdoekje weg in een pedaalemmer met voetbediening.

Volgorde en duur van de behandeling

Wat voor soort behandeling je geeft, is afhankelijk van de wens van de klant, de tijd die je ervoor hebt en de behandelingsmogelijkheden die het schoonheidssalon te bieden heeft. Licht je klant goed in over de duur, de mogelijkheden en de prijs van de behandelingen. Het behandelaanbod wordt deels bepaald door je eigen expertise (sommige specialistische behandelingen mogen alleen door een allround schoonheidsspecialist worden uitgevoerd) en door de ruimte die je ter beschikking hebt.

Een gezichtsverzorging kan kort of lang duren. Een doorsnee behandeling duurt 60 tot 90 minuten, een uitgebreide behandeling kan 90 tot 120 minuten uren. Een korte behandeling duurt 30 tot 45 minuten. Het begrip ‘standaardbehandeling’ is verouderd. Dit geeft het idee dat elke klant dezelfde behandeling krijgt.

NB: je dient iedere klant een behandeling op maat te geven.

Een gezichtsbehandeling heeft een vast patroon, dat op bepaalde onderdelen per klant kan verschillen. Eerst reinig je oppervlakkig, daarna voer je een huidanalyse uit en stel je een behandelplan op. Meestal volgen daarna het harsen en/of epileren.

NB: door het epileren wordt de huid erg gevoelig. Als je de wenkbrauwen gaat verven, doe dat dan voordat je ze epileert. Hiermee voorkom je irritatie van de huid. Na deze behandelingen volgt de dieptereiniging en vervolgens de gezichtsmassage. Een masker of pakking komt meestal aan het einde van de behandeling.