Bezig met cursustraject
Les 1, Onderwerp 403
Bezig met cursustraject

Vademecum – Therapeutische kruiden, bijzondere voedingsmiddelen en supplementen

5 – HTP  (5-hydroxytryptofaan)  

Dit is de voorloper van de neurotransmitter serotonine (het gelukshormoon). Een Afrikaanse plant, Griffonia Simplicifolia bevat een hoog percentage van deze stof. Het wordt gebruikt bij eet, slaap en stemmingsstoornissen zoals depressie. Waarschuwing: niet gebruiken in combinatie met SSRI’s en andere serotonine verhogende stoffen, in verband met het serotoninesyndroom.

Acidophilus

Acidophilusbacteriën zijn goedaardige bacteriën  die bij dysbacteriose wordt toegepast. Zij zorgen voor een goede darmflora die de weerstand verhoogt. Acidophilus wordt ook toegepast bij flatulentie (gasvorming in maag en darmen), proctitis (endeldarmontsteking), colitis (dikke darmontsteking), na diarree bij volwassenen, slechte adem en een opgeblazen gevoel. Antibiotica gebruik doodt alle bacteriën, ook in de darm. Acidolphus helpt de darmflora weer op te bouwen.

Alfa liponzuur

Alfa-liponzuur is een zeer krachtig antioxidant met de bijzondere eigenschap dat het andere antioxidanten helpt te regenereren. Vitamine C, vitamine E, carotenoïden, glutathion en coënzym Q10 hebben alfa-liponzuur nodig om zichzelf te recyclen en in hun originele staat terug te komen, waardoor de effectiviteit behoorlijk wordt vergroot. Alfa-liponzuur heeft ook ontstekingsremmende, en beschermende eigenschappen tegen beschadiging van cellen en de zenuwen. Ook wordt een antikanker werking genoemd.

Het gaat celveroudering tegen en verhoogt de insulinegevoeligheid. Zowel de anti-oxidatieve eigenschappen als het vermogen zware metalen te binden, maken liponzuur een bijzonder vetzuur met belangrijke eigenschappen.

Alfalfa

Alfalfa is een gewas dat veel enzymen, vitaminen, kalk en fosfor bevat. Alfalfa werkt goed bij maagkwalen, darmgasophoping, bevordert de bloedstolling (bevat vitamine K), goed voor tanden en botten, werkt diuretisch en laxerend, werkt antibacterieel, is wond genezend en bevordert de groei van nieuw weefsel.

Angelica sinensis

Ook wel Dong Quai. Dit kruid wordt al eeuwen gebruikt voor vrouwen in de menopauze, osteoporose, vrouwen met een verminderde weerstand, menstruatieklachten, vermoeidheid, dysmenorrhea, premenstrueel syndroom (PMS), bloedarmoede en vooral ook ter versterking na ziekte of zwakte na de bevalling.

Artemisia absinthium

Alsem of bijvoet wordt gebruikt voor een breed scala van klachten en aandoeningen: verlies van eetlust, moeilijke spijsvertering en maagontsteking met een lage zuurgraad. Alsem wordt ook gebruikt als een wormdrijvend middel, als lustopwekker, versterkend middel en het stimuleert het zweten. Het wordt ook gebruikt voor stemmingsklachten, koorts en spierpijn. De bekende drank absint wordt gemaakt van alsem. Sommige alsemproducten bevatten thujon. Thujon is een stimulerend middel voor het centraal zenuwstelsel. In theorie heeft thujon potentiële baarmoeder- en menstruatie-stimulerende effecten. Thujon is een zenuwgif in hoge doseringen.

Ashwaganda

Ashwaganda wordt ook wel Indiase ginseng genoemd. Het is een verjongingsmiddel en geeft kracht. Het heeft een rustgevende invloed op de zogenaamde stress as en herstelt het evenwicht tussen het sympatisch en parasympathisch zenuwstelsel. Gunstig bij stress en slapeloosheid maar ook libido verhogend bij mannen en vrouwen.

Astaxanthine

Astaxanthine is een roodachtige carotenoïde pigment en wordt onder andere aangetroffen in de microalgen van de bloedregenalg. De flamingo dankt haar kleur aan deze stof door het eten van kreeftachtigen en blauwalgen.

Het is een krachtige antioxidant die te vergelijken is met beta-caroteen. Het heeft lever beschermende eigenschappen door de oxidatieve consumptie van glutathion (GSH) te verlagen en de leverbeschermende antioxidant activiteit te verhogen.

Sport leidt tot overmatige productie van vrije radicalen in spieren en plasma. Door astaxanthine te gebruiken wordt de anti -oxidatieve reactie in de mitochondria gestimuleerd. Dit leidt tot een toename van glutathion, beperkte oxidatieve stress en vertraagde vermoeidheid.

Bacopa monnieri

De ayurveda (“leer van het leven”) is een traditionele geneeswijze uit India waarin de Bacopa monnieri bekend staat als een plant tegen angst, concentratieproblemen, een slecht geheugen en epilepsie. Het plantje bevat namelijk bacosiden, dit is een groep saponinen die de Bacopa monnieri uniek maakt. Deze saponinen hebben als eigenschap het hersenmembraam te kunnen beschermen tegen acetylcholineuitputting door remming van het acetylcholine-esterase. Acetylcholine is een neurotransmitter die aandacht, concentratie en geheugen bevordert. Bacopa wordt gebruikt voor de ziekte van Alzheimer, angst, stoornissen in het opnemen en verwerken van prikkels (cognitie), geheugenverlies en attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD)

Biergist

Gist is één van de belangrijkste aanvullende voedingsmiddelen. Het is een zeer geconcentreerd en een biologisch hoogwaardig eiwit met vitaminen van het B-complex en mineralen.

De voedingswaarde van gist bestaat uit:

Eiwit: Gist bestaat voor 50% uit eiwit met een hoge biologische waarde.

B-vitaminen: Gist is één van de rijkste natuurlijke bronnen van B-vitaminen.

Deze vitaminen moeten dagelijks aangevuld worden, omdat het lichaam het slechts in kleine hoeveelheden kan opslaan.

Mineralen: naast eiwit en vitamine bevat gist ook grote hoeveelheden mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, magnesium en zink.

Vet en zout: Gist bevat 6% vet en minder dan 1% zout. Door de pittige smaak, die gist aan gerechten geeft, is gist prima geschikt voor patiënten die weinig zout (mogen) gebruiken.

Doordat gist rijk is aan veel belangrijke voedingsstoffen, is het goed om dagelijks een hoeveelheid gedroogde gist of gisttabletten tot zich te nemen.Biergist is aan te bevelen voor atleten, aanstaande moeders, kinderen, bejaarden en mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren en onder druk staan. Gist is algemeen versterkend, zenuw sterkend, bloedzuiverend (bij onreine en vermoeide huid) en goed voor huid en haren.

Bioperine

Bioperine is een extract van de zwarte peper vrucht die wordt geteeld in India. Het extract van piperine, wordt Bioperine genoemd, is gepatenteerd en klinisch getest in de Verenigde Staten. Bioperine verbetert aanzienlijk de biologische beschikbaarheid van verschillende supplementen en voedingsstoffen door verhoogde absorptie. Bioperine wordt vaak in combinatie met curcuma toegepast.

Brandnetel

De brandnetel wordt vaak als hinderlijk onkruid beschouwd, maar is een waardevolle leverancier van vitaminen en mineralen. Iedereen is weleens door een brandnetel gestoken en kent de pijnlijke steek en jeuk door de histamine die in onze huid doordringt. Brandnetel is rijk aan vitaminen A, C en K en verschillende mineralen: ijzer, calcium, chroom, koper, chloor, magnesium, kalium, mangaan, fosfor, selenium, silicium, natrium, zwavel en zink. Het werkt zuiverend en is goed toepasbaar als reinigingskuur (de Romeinen sloegen zichzelf met brandnetels om de kwade sappen uit te drijven). Toepasbaar bij onder andere jicht, voorjaarsvermoeidheid, versterking van haar en nagels, en als algemeen tonicum.

Canadese geelwortel

Of Hydrastis Canadensis dankt zijn naam aan de goud-gele (daarom ook wel golden seal genoemd) strepen op de bast. De Canadese geelwortel  met de werkzame stof berberine kan worden ingezet als antibacterieel, anti-schimmel, anti-parasitair middel en wordt o.a succesvol ingezet bij gastritis, maagzweren, colitis, diarree, obstipatie, winderigheid en ontstekingen aan de vagina en urineweg slijmvliezen.

Chelidonium majus

Of stinkende gouwe. Chelidonium majus wordt gebruikt om te ontgiften en is vooral bekend als lever en galmiddel. Een overgevoelige maag, ontstekingen in het maag – darm kanaal, Prikkelbare Darm syndroom (PDS), verstopping, verminderde eetlust, maagkanker, darmpoliepen zijn bekende werkingsgebieden naast een pijnlijke menstruatie, verkoudheid, pijn, borstpijn, keelontsteking, oedeem, aderverkalking, hoge bloeddruk, astma en artrose.

Chlorella

Chlorella is een geslacht van eencellige groene algen, de groenwieren. Chlorella is een zoetwateralg en heeft een ronde vorm met een diameter van 2-10 micrometer en groeit in grote hoeveelheden in Zuidoost-Azië en geeft rivieren en meren daar een groene kleur. Chlorella bevat veel chlorofyl (bladgroen). De celwand hiervan bindt zware metalen als cadmium, lood en kwik. Het wordt dan ook vaak ingezet als reiniger en is een rijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Om effectief te zijn voor de mens moet de celwand eerst gebroken worden door een speciaal procedé.

Chondroitine

Chondroitine wordt gemaakt uit natuurlijke bronnen, zoals haaien en runderkraakbeen. Chondroïtinesulfaat beschermt het kraakbeen tegen afbraak. Aanvulling met chondroïtinesulfaat kan bijdragen aan soepele gewrichten en wordt vaak toegepast om klachten van gewrichtsslijtage (artrose, osteoartritis) in gewrichten tegen te gaan. Chondroïtinesulfaat heeft een positieve invloed op de gewrichten:

 • Remming kraakbeenafbraak
 • Stimulering kraakbeenaanmaak
 • Betere drukbestendigheid en gewrichtssmering.

Daarnaast heeft het ontstekingsremmende en pijnstillende effecten.

Citicoline

Een voedingsstof die een belangrijke rol kan hebben in de strijd tegen achteruitgang van mentale functies en Alzheimer is citicoline. Het bestaat uit ribose, pyrofosfaat, cytosine en choline, citicoline helpt mee de hersencellen te voorzien van energie waardoor de zenuwprikkeloverdracht in de hersenen ongestoord verloopt. Ook speelt citicoline een rol in de synthese van fosfatidylcholine, de belangrijkste fosfolipide in hersencel membranen. Door de combinatie van energieleverantie en het onderbouwen van fosfolipidesynthese heeft citicoline de geweldige eigenschap hersencellen te regenereren en repareren. Dit is de reden waarom deze vetstof een vertragende werking op mentale achteruitgang kan hebben.

Cynara (artisjok)

Artisjok is een vaste plant die voornamelijk voorkomt in het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika. Artisjokken zijn enerzijds voedsel en anderzijds medicinaal. Het wordt onder andere gebruikt voor overgevoelige maag, verhoogd cholesterol, misselijkheid, bij katers door alcohol gebruik en het prikkelbare darm syndroom (PDS).

D – mannose

D-Mannose wordt door ons eigen lichaam gemaakt, het is een enkelvoudig suiker met een prettige smaak. Een bekende bron zijn cranberries. D-mannose wordt ook verkregen uit een extract van natuurlijke materialen zoals beuken- en berkenhout. D-mannose wordt gebruikt voor blaasontsteking en voor de behandeling van koolhydraat-deficiënt glycoproteïne syndroom, een erfelijke stofwisselingsziekte.

DPP – IV enzym

Het DPPIV enzym is een eiwitafbrekend enzym met vele functies. Het DPP-IV wordt door de cellen van de darmvlokken, in de alvleesklier, in de epitheelcellen en via microbiële aanmaak in bacteriën of schimmels geproduceerd. Een klein deel circuleert vrij in de bloedbaan en een ander deel bevindt zich in speeksel. DPP-IV is noodzakelijk voor de volledige afbraak van proline bevattende voedingseiwitten zoals gluten en caseïne. Het werkt voornamelijk op de afbraak van exorfinen. Hierdoor wordt het endorfinesysteem beschermd tegen de opioïde belasting die ontstaat door het eten van voeding dat rijk is aan exorfinen. Exorfinen zijn stoffen die zitten in voeding zoals brood, pasta, melk, spinazie, soja en paddenstoelen. Bij een te grote inname van deze voedingsstoffen, en een te grote toxine belasting en door een tekort aan DPP-IV enzym activiteit kan na verloop van tijd het lichaam de exorfinen onvoldoende afbreken en ontstaat er een endorfine resistentie. Hierdoor wordt de functies van dopamine, insuline, cortisol en de immuun cellen verstoord.

Eleutherococcus

Eleutherococcus is het alcoholische extract van een doornige kruipplant die groeit in de Russische Taiga en in Siberië. De voornaamste actieve bestanddelen van Eleutherococcus zijn glucosides die triterpenoide groepen bevatten die analoog zijn aan steroïden. Primair activeert het de hypofyse, waardoor een activering van de ACTH-productie op gang komt en waarbij de bijnierschors geprikkeld wordt tot grotere hormonale productie, zonder de schadelijke gevolgen als bij ACTH. Eleutherococcus zorgt voor een betere lichamelijke prestatie bij voortdurende inspanning, geelt energie, is zenuwsterkend, versterkend en vitaliserend.

FOS (fructo-oligosacchariden)

Of prebiotica (inuline en fructo-oligosacchariden),dit zijn onverteerbare voedingsvezels die er onder andere voor zorgen dat lactobacillen en bifidobacteriën (goedaardige bacteriën) beter kunnen groeien. Prebiotica gecombineerd met een probiotica is het meest effectief. Ze zijn beide van groot belang voor ons microbioom (darmflora). Het microbioom is betrokken bij een goed werkende spijsvertering, immuunsysteem en psyche.

Fosfatidylserine

Fosfatidylserine is een fosfolipide dat aan de binnenkant van een celmembraan voorkomt. Fosfolipiden zijn bouwelementen van de membranen van lichaamscellen. Een celmembraan bestaat uit een dubbele laag fosfolipiden. Fosfatidylserine komt voor in voeding zoals hersenen en vette vis. Ook het voedingssupplement lecithine bevat deze stof. Fosfatidylserine verhoogt niveaus van acetylcholine en andere neurotransmitters in de hersenen. Het wordt gebruikt voor de ziekte van Alzheimer en leeftijdsafhankelijke achteruitgang van de mentale functie, verbetering van de cognitieve (waarnemen en verwerken van informatie) functie bij jonge mensen, ADHD (Attention Deficit-Hyperactivity Disorder), depressie, spierpijn door sport en verbetering van de lichamelijk prestatievermogen.

Gelatine

Gelatine is een eiwit, dat wordt gemaakt uit gedeeltelijke afbraak (hydrolyse) van collageen. Gelatine is dus een eiwit, maar geen eiwit wat essentieel is voor ons lichaam. Het is een eiwit wat wordt gehaald uit slacht – afval, zoals botten, huiden, pezen en kraakbeen. Gelatine wordt voornamelijk gemaakt van de botten en huiden van koeien en varkens. Gelatine bevat onder meer de aminozuren glycine, proline en hydroxylproline. Bevordert de aanmaak van collageen en is een herstellend en versterkend middel voor huid, haar, spieren en gewrichten.

Gember

In de Oudheid werd gember al gebruikt door de Grieken als medicijn en de toepassing is al eeuwen bekend. Het werd en wordt gebruikt als kompres tegen hoofdpijn en als thee bij griep, spierpijn of bij maag- en darmproblemen. Het helpt de spijsvertering, is verwarmend en goed voor de bloedsomloop. Ook is gember een beproefd middel bij reisziekte en misselijkheid.

Ginkgo Biloba

Of Japanse tempelboom. Ginkgo bevordert de bloedsomloop, en zorgt voor betere doorbloeding van hoofd, handen en voeten. Ook bevordert het de concentratie en het geheugen. Het wordt onder andere toegepast bij de Ziekte van Raynaud, migraine en ADHD. Tijdens de ontploffing van de atoombom in Hiroshima stonden 2 Gingkobomen vlakbij de plek waar de bom landde. De bomen verbranden uiteraard volledig maar na korte tijd groeiden ze als enige weer.

Ginseng

De laatste decennia is er intensief wetenschappelijk onderzoek naar ginseng gedaan. Onderzoek wijst uit dat ginseng een heel complex mengsel van biologisch actieve stoffen blijkt te bezitten. De belangrijkste hiervan zijn de ginsengglycosiden, stoffen die regulerend inwerken op het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. De in water oplosbare glycosiden hebben een meer stimulerende werking, de alcohol oplosbare glycosiden hebben een meer regulerende werking. Dit kan dus van belang zijn bij het voorschrijven. Verder bevat ginseng veel sporenelementen waaronder germanium, dat een belangrijke rol speelt bij de zuurstofopname van het bloed. Klinisch is bewezen dat ginseng het lichaam aanzet om de energie veel economischer te gebruiken. Er kan veel meer lichamelijke en intellectuele arbeid worden verricht. Ginseng werkt activerend en regulerend in op het zenuwstelsel.

Nerveuze spanningen worden beter verwerkt, remt depressies af, verhoogt de geestelijke alertheid. De weerstand van het lichaam wordt verhoogd. Het bestrijdt dus stress, werkt antidepressief, bevordert concentratie- en reactievermogen, normaliseert de bloeddruk, verhoogt vitaliteit.

GLA (gamma linoleenzuur)

Meervoudig onverzadigde vetzuren zoals GLA zijn van belang voor de synthese van prostaglandinen. Deze biochemische boodschappers van het organisme, waarvan enkele gevormd worden uit gamma-linoleenzuur, zorgen voor een goed verloop van de menstruatieprocessen. Dit gamma-linoleenzuur wordt door het menselijk lichaam bereid uit linolzuur. Teunisbloem bevat, als plantaardige bron, naast linolzuur ook het kant en klare gamma-linoleenzuur. Bij premenstrueel spanningssyndroom (PMS) zorgt een defect in het organisme dat er geen gamma-linoleenzuur gevormd wordt uit linolzuur, waardoor weer geen prostaglandinen gevormd kunnen worden. Teunisbloemolie (capsule) zorgt nu voor toevoeging van gamma-linoleenzuur, zodat de prostaglandine-vorming toch kan plaatsvinden. Een andere rijke bron van GLA is het zaad van zwarte bessen. Het zaad van deze zwarte bessen bevat ruim tweemaal meer GLA dan de bekende teunisbloemolie, maar bovendien twee essentiële vetzuren, linol- en alpha-linolzuur.

Glucomannan

Glucomannan is een polysaccharide (meervoudig suiker) die bestaat uit glucose en mannose, afkomstig van de konjac wortel. Glucomannan bevat onoplosbare vezels die ervoor zorgen dat door wateropname het volume in de darmen toeneemt waardoor het hongergevoel afneemt. Vooral toegepast in combinatie met laag calorische diëten.

Glucosamine

Glucosamine is een aminosuiker die het menselijk lichaam van nature produceert (het is een combinatie van glucose en het aminozuur glutamine). Het wordt gewonnen uit schaaldieren. Glucosamine sulfaat wordt vooral gebruikt voor gewrichtspijn en artrose meestal in combinatie met chondroïtinesulfaat. Het werkt pijnstillend en vergroot de mobiliteit. Minder geschikt voor diabetici (bevat suiker) en bij schaaldierallergie.

Groene thee extract

De voordelen van groene thee zijn legio. Het is rijk aan antioxidanten en polyfenolen. De polyfenolen die in het plantenrijk worden gevonden worden ook wel catechinen genoemd. Catechinen hebben een geweldig effect op de gezondheid. Deze natuurlijke polyfenolen zijn ontstekingsremmend, werken virussen tegen en doden bacteriën. Groene thee bevat acht tot tien keer zoveel catechines als fruit en groenten. De voordelen van groene thee die worden genoemd:

 • Is goed voor je hart en bloedvaten
  Groene thee verlaagt onder andere het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Er is 31% minder kans op hart- en vaatziekten bij regelmatig gebruik van groene thee.
 • Vermindert de kans op een beroerte
  Mensen die regelmatig groene thee drinken hebben minder kans op een beroerte dan mensen die dit niet doen.
 • Vermindert stress en vermoeidheid
  Groene thee bevat L – theanine, een aminozuur dat GABA niveaus in de hersenen verhoogt. GABA is het rempedaal van de hersenen. De relatief kleine hoeveelheid cafeïne werkt langer en minder heftig dan koffie.
 • Voorkomt gaatjes in je tanden
  Door de antibacteriële werking van groene thee krijgen gaatjes minder kans.
 • Vermindert huidproblemen
  Groene thee vermindert niet alleen bacteriële infecties die acne veroorzaken, maar de antioxidanten in groene thee zorgen er ook voor dat de huid minder snel veroudert.
 • Is goed voor de hersenen
  Groene thee helpt Alzheimer en Parkinson te voorkomen; de twee meest voorkomende hersenziektes die je op oudere leeftijd kunt oplopen. Ook verbetert groene thee het geheugen.
 • Vermindert de kans op diabetes type 2
  Minder kans om suikerziekte door het drinken van groene thee doordat het de suikerspiegel laag houdt en de gevoeligheid voor insuline op een hoog niveau houdt.
 • Helpt bij het afvallen
  Groene thee heeft een goede invloed op het gewicht, het zorgt ervoor dat je sneller afvalt en dat je metabolisme een boost krijgt, waardoor er meer calorieën verbrandt worden. De krachtigste catechine in groene thee is epigallocatechinegallaat (EGCG) dit is naast cafeïne het meest verantwoordelijk voor het gewichtsverlies door het metabolisme een boost te geven.

Groenlipmossel

Groenlipmossel uit Nieuw-Zeeland is een weekdier met een groene schaal. Het bevat hoge percentages vetzuren, vooral omega 3 vetzuren die ontstekingsremmend werken en daarmee pijn kunnen verlichten. Groenlipmossel uit Nieuw-Zeeland wordt gebruikt voor reumatoïde artritis, artrose en astma. Ook effectief bij vertraagde spierpijn (DOMS).

Guarana

Guarana-energiezaad is de heilige vrucht van de Amazone-Indiaan. De etherische oliën in het zaad gaan een verbinding aan met de guaranine, waardoor ze langzaam worden opgenomen en vele uren werkzaam blijven (time released effect). Het bevat 4 tot 6 keer meer cafeïne als koffie. De cafeïne wordt echter veel langzamer opgenomen. Het heeft een rustgevende kracht, maakt fit tijdens lange reizen met een tijdsverschil, is opwekkend, zorgt voor een rustige insomnia (inslapen) en wordt toegepast voor betere en langduriger intimeit.

Haaien leverolie

In haaienlevers wordt de stof alcoxyglycerolen aangetroffen, net als in de moedermelk voor zuigelingen, waar door het immuunsysteem van zuigelingen wordt gestimuleerd en ziekten nauwelijks een kans krijgen. Bestralingen en toediening van bepaalde medicijnen (o.a. cytostatica) hebben onder meer tot gevolg dat het gehalte aan witte bloedlichaampjes in het bloed sterk terugloopt, waardoor de afweer verzwakt. Door toediening van haaienleverolie daalt het gehalte aan witte bloedlichaampjes en de voor de stolling zo belangrijke bloedplaatjes veel minder sterk dan gebruikelijk.

Hydroxycitroenzuur (HCA)

Hydroxycitroenzuur  wordt gevonden in de Garcinia cambogia boom en is een populair ingrediënt in afslankproducten. In de cellen verstoort deze stof het proces waarmee cellen voedingsstoffen die ze niet direct verbranden omzetten in vetten en cholesterol. In proeven met ratten bleken deze daadwerkelijk af te vallen. De stof is niet onomstreden, het staat onder verdenking leverschade te veroorzaken.

Inuline

Inuline is een oplosbare vezel die veel voorkomt in diverse groenten. Het is een koolhydraat, een van de zogenaamd fructanen. Deze zijn samengesteld uit fructosemoleculen die op een specifiek manier met elkaar zijn verbonden waardoor de dunne darm ze niet kan verteren. Inuline wordt dus niet verteerd en gaat naar de darmen, waar het als een prebioticum werkt.. Prebiotica helpen om het aantal goede bacteriën in ons spijsverteringsstelsel te voeden en te verhogen.

Ipriflavon

Ipriflavon (7-isopropoxyisoflavon) is een derivaat van isoflavonen uit soja. Isoflavonen zijn van nature voorkomende componenten die behoren tot de flavonoïden: een grote groep verbindingen met waardevolle biochemische en fysiologische eigenschappen. Isoflavonen lijken chemisch gezien erg op oestrogenen, maar hebben slechts een fractie van de hormonale werking van oestrogeen. Ondanks deze zwakke hormonale werking, hebben deze plantaardige oestrogenen (fyto oestrogenen) sterke beschermende eigenschappen tegen onder meer een aantal vormen van kanker, hart- en vaataandoeningen en hormonaal gerelateerde problemen zoals PMS, overgangsklachten en botontkalking. Ipriflavon, als afgeleide van isoflavonen, gaat niet alleen botontkalking tegen, maar kan zelfs een toename van de botdichtheid, zelfs op latere leeftijd, bewerkstelligen.

Kaardebol

Kaardebol behoort tot de kaardebolfamilie (Dipsacaceae, ook wel bekend als dipsacus) en is een bloeiende plant, met lange, cilindervormige bloemen en schutbladeren die gebogen zijn en doornen bevatten. De plant, groeit voornamelijk in Europa en delen van Azië, kan een hoogte van vijf meter bereiken, en draagt kleine vruchten die op noten lijken. Kaardebol wortels worden medicinaal gebruikt. De wortels worden in plakjes gesneden en in de zon gedroogd alvorens te worden gebruikt in kruidenpreparaten. Kaardebol kan ingezet worden bij pijn en zwakte in de knieën en onderrug, en helpt het bij het herstellen van beschadigde weefsels zoals botten en ligamenten. Kaardebol blijkt ook opmerkelijk goed te werken bij de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi.

Kaneel

Kaneel is een in de keuken gebruikte specerij. Het bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom, (Cinnamomum verum, synoniem: Cinnamomum zeylanicum). Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de Ceylonkaneel en de cassia of kassie (Cinnamomum aromaticum, synoniem: Cinnamomum cassia). Cassia is wat branderiger en zoeter dan Ceylonkaneel. Kaneel wordt in stokjes verkocht. Het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia waar soms wat gemalen Ceylonkaneel aan toegevoegd is. De genoemde voordelen van kaneel:

 • Kaneel als antioxidant
 • Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking
 • Kaneel helpt hart- en vaatziekten te voorkomen
 • Kaneel voorkomt mogelijk bepaalde hersenziekten
 • Kaneel helpt tegen een slechte adem
 • Kaneel remt de groei van schimmels en bacteriën.
 • Kaneel werkt regulerend op je bloedsuikerspiegel
 • Kaneel tegen insulineresistentie

Kelp

Kelp is een bruinwier uit de zee en is een geweldige bron van spoorelementen. Kelp bevat veel natrium en jodium. Geeft een goed resultaat bij overgewicht, verminderde functie van de schildklier, lage bloeddruk, een onvolledig menstruatie. Ondersteunt bij zwangerschap en borstvoeding. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor jodium en kunnen hartkloppingen en een gejaagd gevoel ervaren.

Knoflook

Het grootste deel (60%) van de knoflook bestaat uit water, dat bij het produceren van droogpoeder verwijderd moet worden. De overige bestanddelen zijn: een beetje proteïne, vetstoffen, mineraalstoffen, cellulose, ca. 29% koolhydraten, spoorelementen (ijzer, kobalt, zink, jodium en molybdeen), vitamine B-complex en vitamine C. De belangrijkste, oorspronkelijke stof is alliïne, een volledig reukloze olie. Daarnaast ook nog enzymen, in aparte cel compartimenten van de knoflook waardoor de onbewerkte knoflook reukloos is.

Pas bij het verwrijven of kneuzen komt het enzym met alliine samen en dit wordt omgevormd tot de werkzame stof allicine met de bekende geur. Behalve deze zwavelhoudende verbinding bevat knoflook ook andere, zwavelvrije stoffen zoals adenosine, wat in het lichaam wordt verbonden aan fosfor en levert dan adenosinetrifosfaat (ATP), de stof die energie levert voor alle processen in het lichaam. Een verdere werking van adenoside betreft de spieropbouw van de bloedvaten, in de zin van vaatverwijding (bloeddrukverlagend), remt de samenklontering van trombocyten, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt dus o.a. atherosclerose. Het dringt dus de verhoogde bloeddruk terug, verlaagt de bloedvetwaarden, verbetert de slechte doorbloeding van de perifere stroombanen, verlaagt de viscositeit van het bloed en heeft daardoor een anti-atherosclerotische werking. Verder heeft knoflook een duidelijk antibacteriële werking.

Kruidnagel

Kruidnagel (Syzygium aromaticum) wordt verkregen van de bast van de eugenia caryophyllata en is de ongeopende gedroogde bloem van de boom. Het wordt veel gebruikt als een geurige specerij in de keuken. Het heeft een veelzijdige werking. Kruidnagel wordt gebruikt voor maag- en darmstoornissen en verbetert de spijsvertering. Vooral de oliebestanddelen in kruidnagel werken pijnstillend en ontstekingsremmend en hebben antimicrobiële activiteit tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Kruidnagel is de beste natuurlijke antioxidant (nummer 1 in ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity)

Kurkuma

Kurkuma of geelwortel heeft de laatste jaren een enorme opgang gemaakt van keuken ingrediënt uit de Oosterse keuken tot een krachtig therapeutisch middel bij onder andere ontstekingen. Traditioneel bekend als lever en galmiddel maar er is veel meer dat dit kruid kan!

Toepassingen van kurkuma zijn:

 • Verhoging galafscheiding.
 • Het bevorderen van de doorstroming van gal naar de darm.
 • Bescherming van de lever (hepatoprotectief).
 • Bevorderen van het glutathion gehalte in de lever.
 • Stimuleren van de activiteit van glutathion-S-transferase in de lever.
 • Het bevorderen van de detoxificatie van toxische of kankerverwekkende stoffen.
 • Remmen van de aggregatie van bloedplaatjes.
 • Beschikt over antibiotische eigenschappen.
 • Vermindering van de hoeveelheid cholesterol.
 • Antioxiderende eigenschappen.
 • Een katabole en metabole effect op vetopname.
 • Anti-inflammatoire eigenschappen.
 • Een antischimmel effect, vooral met betrekking tot Candida albicans.

L – theanine

Is een aminozuur dat voorkomt is groene thee. Het is in staat het GABA niveau in de hersenen te verhogen waardoor de hersengolven vertragen en er een rustige, heldere aandacht en concentratie ontstaat. Ook het opnemen en verwerken van kennis, waarnemen, denken, taal, bewustzijn en geheugen (cognitieve functies) lijken gunstig beïnvloed te worden. Theanine kan gebruikt worden voor het verminderen van angst, stress, depressie, schizofrenie, het voorkomen van de ziekte van Alzheimer en het behandelen van attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD)

Lecithine

Lecithine wordt gewonnen uit de sojaboon, het belangrijkste voedingsmiddel uit het Oosten. Lecithine is een stof, die onder meer is opgebouwd uit vetzuren, glyceriden en fosforzuur, Men noemt een dergelijke stof een fosfolipide. Soja-lecithine bestaat voor meer dan de helft uit zuiver lecithine. Er zijn verschillende soorten fosfolipiden; voor de mens zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren (bijv. linolzuur en linoleenzuur) vooral van belang. Sojalecithine verlaagt het cholesterolgehalte van het bloed, omdat lecithine met cholesterol een ester vormt en deze cholesterol ester gemakkelijker kan worden uitgescheiden dan het cholesterol zelf. Hierdoor heeft lecithine een beschermende werking op hart en bloedvaten en is het bloeddruk verlagend.

Onze hersenen en onze zenuwcellen hebben veel lecithine nodig om de zenuwfuncties goed te doen laten verlopen. Een belangrijk fosfolipide in het zenuwstelsel is acetylcholine, de stof die fungeert als een boodschapper. Bij een tekort hieraan ontstaat vergeetachtigheid en zelfs geheugenverlies. Lecithine verbetert het geheugen en ondersteunt bij nervositeit, vermoeidheid en zwakte.

Lithohamnium Calcareum of Rode Alg

Algenolie is een soort olie afkomstig van zeealgen zoals Crypthecodinium, Nannochloropsis, Schizochytrium, Prototheca of Ulkenia-soorten. Ze zijn rijk zijn aan specifieke vetzuren, waaronder oliezuur, docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur. Het wordt toegepast als een bron van DHA voor de hersenontwikkeling van kinderen, ADHD, autisme, stoornissen in het waarnemen en verwerken van prikkels. depressie, taaislijmziekte, niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), oogziekte, kanker, verhoogd cholesterol, tekort aan botmassa.

Luteine

Luteïne is een carotenoïde, een gele kleurstof, de naam komt van het Latijnse luteus = geel. Het komt voor in vele planten. We vinden het in ons voedsel als additief onder E-nummer E161b. Vaak wordt het in combinatie met zeaxanthine gebruikt tegen de oogaandoening maculadegeneratie (kegeltjes in het midden van het netvlies sterven af waardoor scherp stellen steeds moeilijker wordt). Zeaxantine komt meer voor in het centrum van de gele vlek van het oog en luteïne meer aan de rand. Daarom is zeaxanthine tegen maculadegeneratie mogelijk belangrijker dan luteïne. Luteïne komt ook voor in het gele lichaam of corpus luteum en is betrokken bij de vruchtbaarheid van de vrouw. Natuurlijke bronnen van luteïne zijn eieren maar ook groenten als andijvie, boerenkool, broccoli en spinazie (druiven, kiwi’s en sinaasappel zijn ook rijk aan luteïne maar fruit bevat minder luteïne als groente)

Mariadistel

Mariadistel wordt al meer dan duizenden jaren medicinaal gebruikt voornamelijk bij de behandeling van lever- en galblaasaandoeningen. Het werkt leverbeschermend en herstellend bij leverschade, door toxines, alcoholmisbruik, leververvetting en leverontsteking. Werkzaam bij katers.

Melatonine

Het natuurlijk slaaphormoon geproduceerd in de pijnappelklier (epifyse) uit serotonine. Het reguleert het dag en nachtritme.

Bij mensen is de natuurlijke productie van melatonine door de pijnappelklier direct gekoppeld aan de blootstelling aan licht van bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht (uit zonlicht of uit kunstlicht, televisie of monitor) wordt de productie van melatonine geremd. Neemt de blootstelling aan licht af, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om de dagactiviteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht. Melatonine heeft receptoren in de volgende weefsels:

 • Centraal zenuwstelsel
 • Maag-darmstelsel
 • Cellen van het afweersysteem
 • Hart- en vaatstelsel

MSM

MSM (methylsulfonylmethaan) is een organisch gebonden zwavel en is een deel van het menselijk lichaam. Natuurlijke bronnen zijn vers fruit en verse groenten maar de hoeveelheden zijn gering. Een tekort aan MSM komt dan ook veelvuldig voor. Als we ouder worden gaat de hoeveelheid MSM en zwavel in het lichaam achteruit. Zwavel is noodzakelijk voor een groot aantal lichaamsfuncties. Het is een onderdeel van belangrijke aminozuren en vrijwel alle eiwitten. De synthese van collageen, essentieel voor de structuur van bindweefsel (huid) en kraakbeen, is in hoge mate afhankelijk van voldoende zwavel. Zwavel zorgt voor de disulfidebruggen, die structuur en elasticiteit geven. Bij tekorten worden de weefsels minder flexibel met als gevolg:

 • Verstijving van spieren
 • Vermindering van de stootkussenfunctie van kraakbeen
 • De vorming van rimpels in de huid
 • Afname van de elasticiteit van longweefsel, hart- en bloedvaten.
 • Ontgiftingsprocessen verlopen minder goed

Mucuna pruriens

De Mucuna pruriens, of fluweelboon is een tropische klimplant die uitzonderlijk snel groeit. De fluweelboon wordt meestal verbouwd om zijn boonachtige peulen, die rijk zijn aan verschillende gezondheidsbevorderende nutriënten. De belangrijkste is levodopa (l-dopa). De fluweelboon is zelfs de rijkste bron in de wereld van deze stof het is de voorloperstof van dopamine.

Toepassingen:

 • Mucuna pruriens kan het progressieve verloop van de Ziekte van Parkinson vertragen.
 • Verlaging bloedsuiker.
 • Verhoogde vruchtbaarheid bij mannen (verbetert spermakwaliteit) en is lustopwekkend.

N – Acetyl – Cysteine

Of kortweg NAC. Dit aminozuur is een krachtige antioxidant. Het beschermt daardoor onze organen en weefsels tegen vrije radicalen. Voor sporters is het aminozuur goed voor het uithoudingsvermogen, omdat NAC door haar anti – oxidantactiviteit zorgt voor een betere functie van het spierweefsel.

Verdere toepassingen:

 • Bescherming weefsels en organen, verbeterde zuurstofmetabolisatie, detoxificatie en regulering glutamaatactiviteit.
 • Voorloperstof van glutathion; de krachtigste intercellulaire antioxidant die bekend is.
 • Gereduceerd glutathion (GSH) neemt ons lichaam alleen niet op. Acetyl zorgt voor betere opname.

OPC

De afkorting OPC staat voor Oligomere Proantho Cyanidines. OPC zit voornamelijk in druivenpitten en andere druifproducten, zoals de vrucht, bladeren en zaden. Druivenproducten bevatten fenolische verbindingen waaronder oligomere proanthocyanidinen (OPC’s), proanthocyanidinen, flavonolen en polyflavan-3-olen. Proanthocyanidinen zijn verantwoordelijk voor de productie van de rode kleur van de druiven. OPC flavonoïden hebben een breed scala aan effecten. Ze werken als antioxidant, hebben vaatverwijdende eigenschappen en beïnvloeden de bloedstolling. Deze eigenschappen hebben invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Oregano

Oregano is een kruid met olijfgroene bladeren en paarse bloemen. Als lid van de Lamiaceae-familie is het nauw verwant aan munt, tijm, marjolein, basilicum, salie en lavendel. Oregano is inheems op plekken met een warm klimaat, waaronder West- en Zuidwest-Europa en het Middellandse-Zee gebied. Oregano wordt gebruikt voor luchtweginfecties, waaronder griep, verkoudheid en pseudokroep. Het wordt ook gebruikt voor aandoeningen aan de luchtwegen zoals hoest, astma, allergieën, sinusitis en bronchitis. Oregano wordt ook gebruikt voor maagdarmstoornissen, zoals overgevoelige maag, een opgeblazen gevoel en darmparasieten.

Paardenkastanje

De Paardenkastanje is een boom die zijn oorsprong vindt in Zuidoost -Europa. In de 18e eeuw is de boom als sierboom naar Nederland gekomen. De extracten van de kastanjes van deze boom bleken geneeskrachtige eigenschappen te bezitten. Zo werkt Paardenkastanje tegen ontsierende aderen (spataderen), oedeem, restless legs, nachtelijke spierkrampen, vermoeide en zware benen.

De stof die verantwoordelijk is voor de meest gunstige eigenschappen is aecine. Deze stof normaliseert de doorlaatbaarheid van de bloedvaten. Paardenkastanje werkt gunstig bij oedeem, omdat het de hoeveelheid vocht verminderd die van de bloedvaten in de weefsels stroomt. Paardenkastanje extract heeft een gunstige invloed op de bloedvaten en is goed voor het hart.

Palmitoylethanolamide (PEA)

Palmitoylethanolamide (PEA, N-(2-hydroxyethyl) hexadecamide, palmidrol), wordt geproduceerd in de celmembranen van onze lichaamscellen in de gliacellen, zenuwcellen en ontstekingscellen. De structuur van PEA is tweedelig een deel bestaat uit palmitinezuur (dit is een van de meest voorkomende vetzuren in onze celmembranen) en ethanolamide. Deze lichaamseigen stof is een vetzuuramide die wordt ingezet vanwege de zenuw beschermende werking,  werkzaamheid tegen zenuwontsteking  en pijnstillende eigenschappen. Onderzoeken bevestigen de activiteit van PEA tegen ontstekingen en zenuwpijnen. Nobelprijswinnaar professor Rita Levi – Montalcini heeft door haar onderzoek veel van het werkingsmechanisme van PEA blootgelegd.

Nobelprijswinnaar Levi-Montalcini (103) overleden - Het Nieuwsblad Mobile
Nobelprijswinnaar professor Rita Levi – Montalcini

Passiebloem (Passiflora incarnata)

Deze prachtige bloem is een natuurlijke rustgever. De oorspronkelijke inwoners van Midden – Amerika (Maya’s en Azteken kenden dit effect al. Het kan helpen bij alle vormen van stress en nervositeit, slaapstoornissen en hyperactiviteit.

Pau d’ Arco

Al eeuwenlang gebruiken de Zuid-Amerikaanse Indianen de binnenbast van de Pau d’Arcoboom bij verschillende aandoeningen, waaronder diverse infectieziekten. Westerse onderzoekers ontdekten dat het krachtige antiseptische eigenschappen heeft en zowel tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten effectief is zonder toxisch te zijn voor gezonde lichaamscellen. Het actieve bestanddeel van de Pau d’Arco boom is lapachol. Bij gebruik van Pau d’Arco producten is het belangrijk te letten op standaardisatie van de hoeveelheid lapachol om volledige werkzaamheid te garanderen.

Pollen (stuifmeelpollen)

Bijenpollen bevatten stuifmeel – de mannelijke kiemcellen van de bloem – en wordt vaak het meest complete voedsel van de natuur genoemd. Het is volgens deskundigen, het enige voedsel op aarde dat alle essentiële voedingsstoffen bevat. Stuifmeelpollen bevatten mineralen, aminozuren, proteïne, enzymen, natuurlijke suikers, koolhydraten en plantaardige vetten. De stuifmeelpol is goed voor het bloed en leidt tot een verhoging van het aantal rode bloedlichaampjes, verhoogt de stofwisseling van de lever, verhoogt de totale proteïnewaarde in het bloedserum en laat de cholesterolwaarde aanmerkelijk dalen.

Prebiotica

Prebiotica zijn niet verteerbare delen in onze voeding, die de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren en daarmee onze gezondheid bevorderen. De meeste prebiotica zijn koolhydraten en zijn te vinden in groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Voorbeelden zijn: inuline, fructo-oligosachariden, pectines uit groenten en fruit, glucanen uit graanproducten.

Probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. In supplementen bestaan ze alleen in inactieve staat om hun houdbaarheid te waarborgen. Wanneer de eencelligen in aanraking komen met water worden ze weer actief en kunnen ze ondersteuning bieden bij het behouden van het microbiële balans in onze darmen. Na een antibiotica kuur kunnen ze de darmflora weer opbouwen. Het immuunsysteem en onze geestelijke balans zijn afhankelijk van een goed functionerende darmflora (“microbioom”).

Propolis

Een harsachtige stof, door bijen verzameld om de bijenkorven bijeen te houden en te ontsmetten. Al meer dan 2000 jaar wordt dit middel toegepast als antibioticum. Het wordt toegepast bij keelpijn en hoestprikkels. De desinfecterende werking bewaakt vooral alle lichaamsopeningen van de mens en ook de huid. Ook wordt propolis bij vaginale schimmelinfecties toegepast.

Psyllium (vlozaad)

Psyllium is een uitstekende vezelbron en wordt gebruikt voor het reinigen van de darmen. Deze darmreiniger maakt de stoelgang zachter en hij kan gebruikt worden bij constipatie en ter ondersteuning van een normale darmpassage. De psylliumvezels helpen bij het verlagen van de cholesterolspiegel door binding van cholesterol en het stimuleren van de galzoutvorming. De vezels ondersteunen een normale bloedglucosespiegel door een meer geleidelijke opname van de suikers uit het voedsel en bevorderen de uitscheiding van gifstoffen met de ontlasting. Psylliumvezels zijn goed toepasbaar bij een reinigingskuur, bij aambeien, bij Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) en dysentrie.

Voordelen:

 • Bevordert inwendige reiniging.
 • Voor een goede darmfunctie.
 • Ondersteunt een normale bloedglucosespiegel.

Q10 (ubiquinol)

Dit anti-oxydant is tevens betrokken bij de energievoorziening van de lichaamscellen. Q 10 verbetert de hartspierwerking en immuniteit, verhoogt bio energie, vermindert klachten als spierdystrofie en werkt gunstig op de lever. Vaak ook gebruikt naast statines (cholesterol verlagers) die het gehalte aan co-enzym Q10 verlagen.

Quercetine

Quercetine is een flavonoïde die voorkomt in voedingsmiddelen zoals uien, appels, bessen, thee en rode wijn. Quercetine wordt gebruikt o.a. voor aderverkalking, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes, reumatoïde artritis.

Resveratrol

Resveratrol is een polyfenol. dat in diverse plantensoorten voorkomt, maar vooral in de schil van blauwe druiven. Van resveratrol wordt verondersteld dat het een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. Resveratrol staat vooral bekend vanwege de Franse paradox, Fransen eten veel verzadigd vet maar dat is niet terug te zien in de statistieken van hart en vaatziekten. Hoogstwaarschijnlijk is het de resveratrol die voorkomt in rode wijn die een beschermende werking heeft. Er worden anti – oxidatieve, ontstekingswerende, en verjongende eigenschappen aan resveratrol toegeschreven.

Rhodiola

Rhodiola komt oorspronkelijk voor in koude, bergachtige gebieden van noordelijk Amerika, Noordoost Europa en Noord-Azië. In deze geografische gebieden, worden de wortels traditioneel gebruikt om zich te weren tegen psychische stress. Het beschikt als adaptogeen over werkzaamheid bij het verbeteren van de stemming, mentale weerbaarheid, algehele vitaliteit en uithoudingsvermogen, zo blijkt uit vele onderzoeken. Rhodiola wordt gebruikt voor het verhogen van de energie, weerstand, kracht en mentale capaciteit en helpt het lichaam als adaptogeen beter bestand te zijn tegen psychische, chemische en omgevingsstress. Het wordt ook gebruikt om sportprestaties te verbeteren, sexuele functie, depressie, angst, hartproblemen zoals hartritmestoornissen en cholesterol te verbeteren.

Royal Jelly

Koninginnegelei is een voedingssupplement dat het evenwicht van het organisme herstelt. Royal Jelly is een afscheiding afkomstig van jonge werkbijen. Het is de krachtvoeding voor de bijenkoningin. Terwijl de larven die gewoon voedsel krijgen niet ouder dan een dag of veertig worden, bereikt de koningin een leeftijd van 4 tot 5 jaar en legt in die periode niet minder dan zo’n twee miljoen eitjes. Royal Jelly heeft stabiliserende effecten op het menselijk organisme en herstelt de vitaliteit. Ouderdomsverschijnselen worden gunstig beïnvloed en het heeft een gunstige werking bij bloedarmoede. Ook voor het libido werkt Royal Jelly gunstig.

S – Acetyl – L – Glutathion

Glutathion (L-g-glutamyl-L-cysteïnylglycine; GSH), is een tri peptide (verbinding van drie aminozuren), die door het lichaam kan worden aangemaakt uit 3 aminozuren: cysteïne, glutamine en glycine.

Glutathion wordt voornamelijk in de lever omgezet. Het is betrokken bij de DNA-synthese en reparatie, eiwitten en prostaglandinesynthese, aminozuur transport, het metabolisme van toxines en carcinogenen, immuunsysteem, het voorkomen van oxidatieve cel beschadiging en enzymactivering.

De behoefte aan glutathion is verhoogd bij:

 • (Te) veel oxidatieve stress
 • Straling
 • Vervuiling
 • Veroudering
 • Virale- en bacteriële infectieziekten
 • Medicijnen
 • Slechte voeding
 • Operaties
 • Brandwonden                 
 • Zware metalen belasting en vergiftigingen

Bovendien kan er dan vaak onvoldoende glutathion worden aangemaakt door een tekort aan cysteïne en/of glutamine. Glutathion is de meest krachtige detoxifier van het lichaam en het bindmiddel van zware metalen, en is ook de meest belangrijke anti – oxidant. Het bindt toxine en verwijdert ze uit het lichaam. Glutathion beschermt de lichaamscellen en stopt de beschadiging die ontstaan zijn door verontreinigingen. Glutathion beschermt onze cellen tegen schade, veroudering en ziekten. In de orthomoleculaire geneeskunde speelt glutathion een bijzondere rol en is het op peil houden ervan belangrijk. Alhoewel glutathion voorkomt in groente en fruit en vlees lijkt het glutathion peil in het lichaam niet overeen te komen met de voedselinname.

Saffraan

De oorzaak van een verminderde gemoedstoestand kan normaliter gevonden worden in een afname van de serotonine en dopamine aanmaak in de hersenen. Dit zijn namelijk de neurotransmitters die samenhangen met stemming. Uit onderzoek blijkt dat saffraan zorgt voor een toename van de stemmingsgerelateerde neurotransmitters in het brein. Deze bevindingen vertalen zich ook in wetenschappelijke onderzoeken gerelateerd aan stemming. Zo bleek in verschillende studies dat saffraan een significant positief effect had op het gemoed.

Sambucus Nigra

De gewone vlier (Sambucus nigra) is een plant uit de muskuskruidfamilie (Adoxaceae). Het heeft een zweetdrijvende en slijmoplossende werking en kan goed ingezet worden bij griep. Proteïnen uit vlier spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van bacteriële infecties en verhoging van de weerstand. Naast griep onder ander ook inzetbaar bij verkoudheid, bronchitis, hoest en bijholteontsteking.

SAMe

S – Adenosylmethionine (SAMe) is een lichaamseigen natuurlijk molecuul dat wordt verdeeld naar alle lichaamsvloeistoffen en weefsels. De concentraties zijn het grootst in de kinderjaren en wordt minder naarmate wij ouder worden. SAMe speelt een essentiële rol in meer dan 100 biochemische reacties. Het zorgt voor aanmaak, activatie en stofwisseling van hormonen, neurotransmitters, vetzuren en eiwitten. SAMe wordt o.a gebruikt voor angst, buikpijn, chronische lage rugpijn, dementie, depressie, fibromyalgie, gewrichtsontsteking, hartziekte, peesontsteking, slijmbeursontsteking, ziekte van Alzheimer. Maar ook als anti-aging middel, bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), voor het verbeteren van intellectuele prestaties, leverziekte en de ziekte van Parkinson.

Sint-Janskruid (Hypericum Perforatum)

In de zomermaanden kun je in graslanden, ruigten, struweelranden en spoorwegtaluds in de volle zon de geel bloeiende struikachtige planten van het Sint-Janskruid, Hypericum perforatum L., zien staan. Het begin van de bloei valt omstreeks de feestdag van Sint Jan, 24 juni, dus dat verklaart de Nederlandse naam van deze soort. St Janskruid is effectief bij milde stemmingsklachten en depressies. Het duurt ongeveer 6 weken voordat het werkzaam is. Kan ook ingezet worden bij seizoensgebonden depressie. Er zijn veel wisselwerkingen met andere middelen (maakt bijvoorbeeld de anti – conceptie pil minder werkzaam).

Spijsverteringsenzymen

Mensen met een moeilijke spijsvertering kunnen baat hebben bij specifieke verteringsenzymen. Het voornaamste verteringsenzym is pancreatine. Deze mengeling van verschillende enzymen wordt bij jonge mensen in voldoende mate in de pancreas geproduceerd. Pancreatine werkt in de darmen en bevat:

 • Protease dat eiwit afbreekt tot aminozuren.
 • Amylase om polysacchariden (meervoudige suikers) in enkelvoudig suiker om te zetten dat opneembaar is in het bloed.
 • Lipase om vetten om te zetten in degelijke energiecomponenten.

De dunne darm van de mens produceert nog andere verteringsenzymen zoals trypsine en chymotrypsine. Trypsine is een eiwitafbrekend enzym dat in de dunne darm van de mens de eiwitten afbreekt die met de voeding zijn opgenomen. De functie van trypsine is zeer specifiek. Het splitst namelijk alleen peptidebindingen (binding tussen twee aminozuren) waarvan de carboxylgroep afkomstig is van een van de basische aminozuren lysine en arginine. Het enzym wordt eerst gemaakt in de alvleesklier als een niet actief trypsinogeen. Activering van trypsinogeen tot trypsine gebeurt in de dunne darm. Chymotrypsine komt voor in het maagsap van de mens en helpt ook bij het verteren van eiwitten.

De belangrijkste enzymen op een rijtje:

 • Amylase
 • Pepsine
 • Protease
 • Lipase
 • Trypsine
 • Chymotrypsine

Spirulina

Een micro-alg, die al drie miljard jaar op aarde voorkomt en al eeuwen geleden dagelijks door de Azteken in Mexico als voedingsmiddel werd gebruikt. Het bevat 60-70% plantaardig eiwit, alle vitaminen B, vitamine A, E, provitaminen, mineralen en spoorelementen, maar ook chlorofyl dat zonne-energie opslaat en omzet in voedingsenergie. Het is een van de rijkste plantaardige eiwitbronnen en kan veganisten helpen bij voldoende inname van vitamine B12 en ijzer.

Superoxidedismutase (SOD)

Superoxide dismutase is een essentieel enzym dat zuurstofradicalen in organismen ‘opruimt’. De reactie die het enzym versnelt is voor zover bekend de allersnelste in de biochemie. SOD (superoxidedismutase) bestaat binnen en buiten cel membranen en is een lichaamseigen antioxidant. Het speelt een cruciale rol in het verwijderen van vrije-radicalen en het verminderen van oxidatieve stress.

Tarwezemelen

Zemelen zijn een deel van de graanvruchten. Het zijn de met de zaadhuiden vergroeide vruchtwanden en kiemen, die vrijkomen bij het tot meel malen van de korrel. De fijne zemel bestaat uit de zaadhuid en de grove zemel uit de vruchtwand. Zemelen zijn rijk aan voedingsvezels en bevorderen daardoor de stoelgang.

Zeaxanthine

Zeaxanthine is een natuurlijke oranje xantofylkleurstof. Als additief is het in de EU toegestaan onder E-nummer E161h. Deze natuurlijke kleurstof komt voor in veel planten, waaronder spinazie, spruiten, broccoli, maïs, saffraan, sinaasappel en ook in eierdooier. Zeaxanthine is een isomeer van luteïne: zeaxanthine komt voor in de gele vlek van het netvlies van het oog. Voldoende opname van zeaxanthine zou veroudering van het netvlies en maculadegeneratie en daarmee vermindering van het gezichtsvermogen tegengaan.

Zoethout

Zoethout (Gan Cao – Radix Glycyrrhiza) is in China een van de bekende kruiden die voornamelijk als harmonisator gebruikt wordt in kruidenformules Glycyrrhiza heeft een lichte glucocorticoïde-achtige werking en werkt mogelijk synergistisch met cortisol. Inhoudsstoffen van de zoethoutwortel, voornamelijk glycyrrhizine, zijn structureel verwant aan corticosteroïden en kunnen zich binden aan glucocorticoidereceptoren. Ze hebben een versterkend effect op cortisol. Maar inhoudsstoffen van zoethout kunnen ook enkele van de immuunonderdrukkende effecten van grote hoeveelheden glucocorticoïden tegengaan. Er zijn wel gevaren verbonden aan grote hoeveelheden zoethout: bijwerkingen als hoge bloeddruk, oedeem, hoofdpijn en kortademigheid. Gelijktijdige inname van het mineraal kalium kan de bijwerkingen tegengaan.

Zoethoutwortel wordt gebruikt bij mensen met een tekort aan cortisol.  In China combineert men Glycyrrhiza uralensis met corticosteroïden in de vroege stadia van de ziekte van Addison.

Zwarte walnoot

De zwarte walnoot (Juglans nigra) is een boom uit de okkernootfamilie. Zwarte walnoot wordt gebruikt als anti wormmiddel bij difterie, leukemie en syfilis. In Libanon worden de zwarte walnoot bladen gebruikt als een middel tegen microben en schimmels. In Europa, Indië en Pakistan wordt Juglans Nigra vooral beschouwd als een anti worm remedie.