Bezig met cursustraject
Les 1, Onderwerp 403
Bezig met cursustraject

11.11 Speciale diëten: paleo,keto,intermittent fasting

Inleiding Diëten om af te vallen zijn net als mode; ze wisselen ieder jaar en zijn meer of minder populair gedurende een bepaalde periode. Beroemde voorbeelden zijn; het sherrydieet, brooddieet, Montignac, Leven lang fit en sapkuren. Vaak zijn ze effectief op de korte termijn maar de eenzijdigheid zorgt voor onvoldoende voedingsstoffen waardoor het lichaam aan de noodrem trekt door onder meer de stofwisseling te vertragen en toenemende, niet te negeren hongersignalen uit te zenden.

https://lookandfeelgood.net/nl/article/2020/ghreline-leptine-en-cortisol-metabolisme-en-hongergevoel
Ineke van den Berg, biofysisch geneeskundige over de rol van hormonen bij afvallen

Er zijn 3 diëten of leefwijzen die mogelijk wel voor duurzaam gewichtsverlies en verbetering van gezondheid zorgen; het paleo dieet, het keto dieet en intermittent fasting.

Paleo dieet Het principe van het paleo dieet is gebaseerd op de levenswijze van de oermens; in de tijd dat mensen nog jaagden en verzamelden (paleontische tijd). Wetenschappers hebben onderzocht hoe de mens toen leefde, en wat men at. Er wordt vanuit gegaan dat de genen van de mens op deze oervoeding zijn ingesteld, aangezien we vele duizenden jaren op deze manier hebben geleefd. Toen de mens zich verder begon te ontwikkelen en leerden hoe ze zelf bepaalde gewassen konden verbouwen en dieren houden (de landbouwrevolutie), zijn we ook anders gaan eten. We begonnen granen te eten, koeien te melken en in de loop van de tijd ontwikkelden we steeds meer methoden om deze voedingsmiddelen te bewerken. En juist dit moderne voedingspatroon zorgt voor een overvloed van koolhydraten die onze stofwisseling zwaar belasten en welvaartsziekten als kanker, diabetes en hart en vaatziekten provoceren.

Paleo en sport Paleo voedingsmiddelen zijn groente, fruit, noten, zaden, vis, vlees, eieren. Koolhydraat arm dus maar eiwitrijk voedsel, dat de spieren optimaal laat herstellen en groeien. Sprinten, gewichtheffen en interval training zijn vormen van training die paleo “proof” zijn. Maar hoe zit het dan met marathonlopers, wielrenners en tri – atleten die urenlange inspanningen leveren en daarvoor veel, heel veel koolhydraten nodig hebben? Ook hierin kan paleo voorzien door zetmeelrijke groenten zoals (zoete) aardappelen, pompoen, pastinaak en bieten. Ook blessures lijken baat te hebben bij paleo; mogelijk dat de spieren soepeler zijn door het ontbreken van snelle koolhydraten en de aanwezigheid van omega 3 vetzuren (uit vis) die ontstekingen temperen.

“Paleo adepten” geven aan minder spijsverteringsklachten te hebben. Veel granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, teff, rijst, maïs en haver) bevatten gluten, een soort eiwitten die als lijmstof dienen, maar ook voor ons spijsverteringsstelsel moeilijk te verteren zijn. Op deze manier kunnen de granen het darmstelsel beschadigen en de insulinepiek die het graan veroorzaakt verstoort ons hormoonstelsel.

Wat is een Paleo Dieet? Uitleg en een weekmenu - Lowcarbchef.nl |  Dieetvoeding, Paleodieet, Voedsel lijsten
Paleo pyramide

Keto dieet
Het ketogeen dieet (kortweg ‘keto’) lijkt op het oude Atkins dieet; geen tot zeer weinig koolhydraten maar juist vet en eiwitrijk eten.

Keto Dieet & Atkins: Alles wat je moet weten! | Atkins Low Carb Expert

Het lichaam wordt zo gedwongen om vet aan te spreken als energiebron. Vet wordt omgezet in zogenaamde ketonen, kleine moleculen die kunnen bijdragen aan ATP (adenosinetrifosfaat). ATP is de universele energiebron van het menselijk lichaam. De ketonen kunnen vrij komen uit bijvoorbeeld buikvet. Dus vet verandert in ketonen (ketogenese), die bij gebruik als energiebron uiteindelijk worden omgezet in acetyl-CoA, het molecuul dat de cellulaire energiecentrales (mitochondria) gebruiken om ATP te maken. Het lichaam leert door het keto dieet beter te functioneren met vet als energiebron in plaats van glucose. Het gevolg van het keto dieet is “ketose” (afbraak van vetzuren). Het keto dieet heeft ook een interessant effect op de hersenen:

https://www.super-human.be/inspiratie/detail/keto-happy-het-effect-van-een-keto-dieet-op-je-hersenen

Intermittent fasting Intermittent fasting of afwisselend vasten is niet echt een dieet maar een methode waarbij regelmatig vasten onderdeel is van het voedingspatroon en de leefstijl. Veel religies kennen een vastenperiode, bijvoorbeeld de Ramadan als onderdeel van de islam. Het doel is dan geestelijke en lichamelijke reiniging.

Intermittent fasting heeft vele vormen: dagdelen vasten, 2 dagen per week vasten, of om de dag vasten. Over het algemeen wordt er 16 uur gevast (wel drinken: water, thee en koffie zonder melk en suiker) en 8 uur gegeten per etmaal. De slaapperiode maakt deel uit van het vasten, bijvoorbeeld vasten van 20.00 tot 12.00 de volgende dag.

Voordelen van intermittent fasting:

Detoxen: dit is de ultieme Detox Gids (update: 2020) | Frecious Slowjuice

Nadelen zijn er ook. Niet iedereen kan functioneren op een lege maag. Sociaal is intermittent fasting wellicht moeilijk in te passen, denk aan avondmaaltijden die pas later dan 20.00 klaar kunnen zijn of verjaardagen. En er zijn natuurlijk talloze verleidingsmomenten tijdens het vasten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Knipsel-3.png