Hoofdstuk 11 van 19
In uitvoering

Verklaringsmodellen massage

Er is niet één specifieke verklaring voor de werking van de bindweefselmassage. Hieronder worden een aantal verklaringen gegeven.

Poorttheorie Melzack en Wal

Deze theorie gaat ervan uit dat het ruggenmerg niet alleen pijnprikkels doorgeeft aan het centrale zenuwstelsel, maar de pijnprikkel ook kan blokkeren. Dit betekent dat het zenuwstelsel als het ware een poort open en dicht kan zetten, zodat de doorgang van de pijnprikkel geblokkeerd wordt. Als de poort open staat kan de pijnprikkel de hersenen bereiken. Is de poort gesloten, dan bereikt de pijnprikkel de hersenen niet. Pijnprikkels bereiken het ruggenmerg via de dunne ongemyeliniseerde vezels en worden verder geleid naar de pijncentra in de hersenen. Met het stimuleren van de dikke gemyeliniseerde vezels kun je de prikkelgeleiding van de ongemyelinseerde vezels remmen. De prikkels van de gemyeliniseerde vezels gaan namelijk voor op de prikkels van de ongemyeliniseerde vezels. Bij de bindweefselmassage kun je specifiek de gemyeliniseerde vezels prikkelen met de huidtechnieken en overgangstechnieken. Je zorgt er hiermee voor dat de pijn minder kans krijgt om de pijncentra in de hersenen te bereiken.

Degranulatie van de mestcellen

Bij een pijnprikkel op de huid, bijvoorbeeld een scherpe streek bij de bindweefselmassage, treden achtereenvolgens drie reacties op, namelijk:

  • Rode verkleuring van de kras
  • Zwelling van het weefsel
  • Uitbreiding van het rode gebied naar de omgeving

Deze reactie van het weefsel zorgt voor een verhoogde uitwisseling van voedings- en afvalstoffen in het weefsel. Dit heeft een gunstig effect op het celmetabolisme en de gehele huidconditie.

Post-excitatoire depressie

Bij klachten is er vaak sprake van een verhoogde activiteit van het sympathisch zenuwstelsel. Met een bindweefselmassage kun je deze activiteit verlagen. Dit gebeurt in vier stappen:

  • Tijdens de massage wordt het weefsel eerst gevoeliger.
  • Snel daarna neemt de activiteit van het sympathisch zenuwstelsel af. Deze verlaging noem je de post-excitatoire depressie.
  • Enkele uren na de massage neemt de activiteit weer toe en kan zelfs even boven het startniveau liggen. Dit noem je de nareactie.
  • Binnen 24 uur herstelt het zenuwstelsel zich en is de activiteit van het sympathisch zenuwstelsel langer dan het startniveau.

Doordat je het lichaam in de resetstand brengt nemen de klachten af.

Endorfine

Bij de bindweefselmassage komen er diverse stofjes vrij, waaronder endorfine. Endorfine is een lichaamseigen pijnstiller. Daarnaast zorgt het voor een gevoel van geluk.

Placebo

De werking van de bindweefselmassage kan verklaard worden door het placebo-effect. Dit effect treedt op door de verwachting die de client heeft. Als een persoon een positieve verwachting heeft van de massage, zal dit positieve effect ook optreden. De houding en geloofwaardigheid van de schoonheidsspecialiste hebben hier invloed op.