Hoofdstuk 5 van 19
In uitvoering

Hormonale beïnvloeding van het bindweefsel

Adrenaline en cortisol werken allebei nauw samen met het sympathisch zenuwstelsel. Ze zetten het lichaam indien nodig aan tot extra actie. Bij een langdurige blootstelling aan stress wordt er voortdurend adrenaline en cortisol geproduceerd, dit heeft een negatief effect op de cellen en weefsels in het lichaam. Met een bindweefselmassage kun je de aanmaak van cortisol normaliseren.

Adrenaline

Het bijniermerg produceert het hormoon adrenaline. Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt onder invloed van bepaalde emoties zoals angst, schrik, blijdschap, spanning en opwinding. Als er adrenaline in het bloed komt, maakt het lichaam zich gereed om een verdediging of aanval aan te kunnen gaan. Het hormoon adrenaline zorgt voor:

  • Verwijding van de kransslagaders waardoor het hart harder kan werken.
  • Verwijding van de bloedvaten in arbeidsverrichtende organen, onder andere van de skeletspieren
  • Vernauwing van de bloedvaten in rustende organen, onder andere de huid.
  • Verwijding van de luchtpijptakken en een versnelling van de ademhaling, waardoor er meer zuurstofopname plaats vindt;
  • Verwijding van de pupillen in het oog
  • Verhoging van de spiertonus (spierspanning)
  • Omzetting van glycogeen tot glucose in de lever en de spiercellen. Hierdoor komen er extra suikers ter beschikking van de spieren. Deze suikers kunnen nodig zijn voor de vecht-of-vluchtreactie.

Cortisol

De vlucht-of vechtreactie door adrenaline wordt altijd gevolgd door de aanmaak van het hormoon cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat het effect van adrenaline voor langere tijd wordt aangehouden. Je noemt cortisol daarom ook wel het langere-termijn-stresshormoon. Bij het aanmaken van adrenaline gaat er energie verloren. Cortisol vult dit energieverlies aan door glucose vrij te maken en werkt daarom katholiserend. Dit betekent dat cortisol stoffen afbreekt waardoor er energie vrijkomt. Je noemt dit proces ook wel dissimilatie of verbranding.

Effect op het bindweefsel

Adrenaline en cortisol zorgen voor het in gang zetten van de vecht-of vluchtreactie bij het ervaren van stress. Als het lichaam langdurig in een vecht-of vluchtstaat is raakt het lichaam uitgeput en uit balans. Cortisol en adrenaline hebben bij langdurige stress namelijk voortdurend bouwstoffen nodig voor de aanmaak van glucose. Hierdoor ontstaat een tekort aan bouwstoffen voor cellen en weefsels. Het bindweefsel verzwakt en wordt dunner, en ook de trekkracht neemt af. Dit maakt het bindweefsel kwetsbaar. 

Met een bindweefselmassage stimuleer je de fibroblasten tot het aanmaken van collageen van betere kwaliteit. Daarnaast reduceer je de mate van stress, waardoor ook de aanmaak van cortisol afneemt. Hierdoor is er weer voldoende bouwstof voor de cellen en weefsels. Dit maakt het bindweefsel sterker.