Hoofdstuk 1 van 19
In uitvoering

De geschiedenis

De bindweefselmassage werd ontdekt in Duitsland door Mw. E. Dicke. Mw. E Dicke was fysiotherapeut. Zij werd in 1929 in het ziekhuis opgenomen met een probleem in de doorbloeding van haar been. Het probleem was zo ernstig dat men ervan overtuigd was dat haar been geamputeerd moest worden. Bij toeval ontdekte Mw Dicke dat er in haar onderrug een verhoogde spanning in haar huid en bindweefsel voelbaar was.

Zij probeerde de pijn te verzachten door bij zichzelf haaltechnieken toe te passen. De spanning in haar huid en onderhuid nam af, zij voelde in haar been een prikkeling. Zij bleef deze techniek herhalen bij zichzelf en na geruime tijd bleek de doorbloeding van haar been zo verbeterd dat haar been niet meer geamputeerd hoefde te worden. Door deze ervaring ontstond de bindweefselmassage.

Mw Dicke ging deze technieken ook bij verschillende klanten toepassen en bemerkte dat bepaalde spanningsveranderingen in het weefsel in verband stonden met afwijkingen in organen. Zij ging haar bevindingen over de relatie tussen huidzones en organen in kaart brengen en noemde deze techniek de ‘massage van de reflexzones in het bindweefsel’.

In 1938 kwam mw. Dicke in contact met Prof. Kohlrausch en zijn assistente mw. TeirichLeube. Prof. Kohlrausch was medisch directeur van de opleiding voor heilgymnastiek (voorloper van de fysiotherapie) in Freiburg. Mw. Teirich- Leube was Heilgymnaste en als docent aan de opleiding verbonden. Zij vergrootte haar wetenschappelijke kennis door een studie geneeskunde, waarbij ze in 1946 promoveerde op haar ervaring met bindweefselmassage bij de aandoening ‘het open been’.

Bij hun werk als heilgymnast hadden zij dezelfde bevindingen opgedaan als mw. Dicke. De bindweefselmassage, zoals die tegenwoordig wordt toegepast op medische indicatie, is klinisch onderzocht en ontwikkeld door intense samenwerking van E. Dicke, H. Teirich-Leube en W. Kohlrausch.

Sachs en Piët en Sachs-Piët waren leerlingen van dr. H Teirisch- Leube en prof. W. Kohlrausch. Zij publiceerden in 1982 het boek ‘bindweefselmassage’ op grond van hun jarenlange ervaring met betrekking tot de behandeling van patiënten met de bindweefselmassage.