Bezig met cursustraject
Les 1 van 0
Bezig met cursustraject

Bijlage 1: De Frees

Een voetverzorging kan slechts in beperkte mate worden uitgevoerd zonder gebruik te maken van bepaalde toestellen. Zo neemt een behandeling zonder freestoestel veel tijd in beslag. De voetverzorger kan op deze manier de manuele werkzaamheden minimaliseren en efficiënter werken. Alleen het hoogst noodzakelijke, zoals knippen van de nagels en verwijderen van pathologisch eelt, blijft manueel werk. Zo maakt de voetverzorger gebruik van de frees voor het:

 • Verdunnen van de nagelplaat
 • Uitfrezen van de nagelplooi
 • Losmaken van de ingegroeide nagel
 • Inkorten van de teennagels
 • Verwijderen van eelt
 • Verzorgen van kloven
 • Verwijderen van likdoorns…

Kortom, voor een moderne, correcte voetverzorging is een freestoestel niet weg te denken. Er bestaan verschillende soorten toestellen in de handel. De ene meer geperfectioneerd dan de andere, maar hier is dan ook vaak een enorm prijsverschil te merken. Het is daarom raadzaam om je te wenden tot een bekende firma, waar je later bij eventuele reparaties op een goede service kunt rekenen. De motoren van de pedicure-frees worden in verschillende landen geproduceerd. Naargelang de oorsprong beschikken ze over andere eigenschappen. Zo zijn er toestellen uit Japan, Italië, Nederland, etc. De pedicure-frees bestaat uit een motor, transmissiekabel, handgreep en freesjes.

Met kabel of batterij

De motoren zijn elektrisch aangedreven, maar er zijn ook motoren die rechtstreeks op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Daar het snoer van het elektrisch toestel zeer kort is, moet men zich vaak behelpen met een verlengkabel. Ook zijn er toestellen met oplaadbare batterijen. Een nadeel van de batterij: eens ze leeg is, kan men niet meer verder werken.

Met of zonder afzuigapparaat

Zonder afzuiging vliegen alle fijne stofdeeltjes in het rond. Zo kunnen schimmels en besmette deeltjes via neus en mond in de keelholte, luchtpijp en longen terechtkomen. Een stofafzuiging zorgt dat het vrijkomende stof grotendeels wordt weggezogen. Bij een apparaat met afzuiging zit over het handstuk een huls geschoven, waaraan een gummislang bevestigd is. Deze mondt uit in een stofzakje dat tijdig nagekeken en vervangen dient te worden. De stofafzuiging zelf maakt het nodige lawaai tijdens het frezen. Ook zijn deze apparaten vaak duurder in aankoop.

Toerental

Ook het toerental van de freestoestellen is te regelen. Dit is belangrijk naargelang de behandeling en naargelang met welk freeskopje je werkt. Sommige toestellen beschikken over een regelknop en bij andere motoren wordt het toerental trapsgewijs ingesteld. Verder bestaat de mogelijkheid om met een voetpedaal te werken. Opgelet: houd in het oog dat de motor het maximum toerental van het freesje niet overschrijdt.

Klassieke motor of micromotor

Bij de klassieke of collectormotor verloopt de overbrenging van de aandrijving via een flexibele slang, waardoor een kernkabel loopt naar het handstuk. Bij een micromotor daarentegen verloopt de overbrenging via een elektrisch snoer naar het handstuk. In het handstuk is de motor ingebouwd. Het toerental voor de klassieke motor varieert van 1.500 tot 8.000 toeren per minuut. Voor de micromotor loopt deze van 14.000 tot 40.000 toeren per minuut. Ook zijn freestoestellen rechts en links draaiend.

Freestoestellen met spray

Dit zijn de nieuwst ontwikkelde frezen in de voetverzorging. Hier wordt, in plaats van een stofafzuiging, vloeistof verdeeld over de behandelplaats waardoor het stof wordt verneveld. Deze techniek zorgt voor een afkoeling van de freesboor en ontsmet tegelijkertijd de huid van de voet. Voor de ambulante pedicure bestaat er een compactere uitvoering, vaak met een handige koffer. Deze toestellen hebben vaak een nog hoger toerental, dat door de spray niet als pijnlijk of hinderlijk wordt ervaren.

Hulpstukken

Omnicut

Met de Omnicut eeltslijper kun je veilig en zonder verwondingen eelt verwijderen. Deze past niet op elk freestoestel. Eelt wegsnijden met de hand is niet meer nodig. Je bespaart hiermee tot 15 min. per klant.

Contra-angle

Dit hulpstuk is ideaal om een neurovasculaire likdoorn mee te verwijderen. Het is minder pijnlijk voor de klant. Ook kan je eenvoudig door de nagelplaat boren. Er is ook een turboversie met tot 200.000 toeren per minuut.

Een handstuk moet licht zijn en goed in de hand liggen. Verder moet het ook gemakkelijk zijn om de freeskopjes te vervangen. In sommige handstukken zit al LED-verlichting ingebouwd.

Algemene punten gebruik van de frees

Houd altijd rekening met de volgende algemene punten bij het gebruik van de frees:

 • Apparaat correct onderhouden
 • Juiste sprayvloeistof gebruiken
 • Juiste frezen kiezen
 • Freeskop steeds in beweging houden
 • Steeds steunpunt nemen
 • Toerental en draairichting aanpassen
 • Nooit extra druk geven
 • Steeds metalen beschermstaafje in handstuk plaatsen
 • Vermijd steeds om te lang op dezelfde plaats te blijven.
 • Een te hoge snelheid en/of te hoge druk kan aanleiding geven tot verschroeiing of verbranding van eelt of nagels.
 • Het gevaar voor het wegslaan van het handstuk tijdens de behandeling is zeer reëel. Zoek daarom steeds een steunpunt tijdens de behandeling.
 • Het meest kwetsbare deel van de frees is de transmissiekabel. Vermijd torsen en plooien.
 • Leg nooit een draaiende frees neer of veeg deze niet af aan een handdoek.